start  om boken  resurser  nyheter  seminarium  om författaren   in English

 

Sidan senast uppdaterad 2006-03-16         

Om boken

Ögonblicket när Slobodan Milosevic för första gången trädde in i rättssalen i Haag den 3 juli 2001 var så odramatiskt att det nästan förlorade sitt allvar. Som på söndagspromenad släntrade han in i salen, tätt följd av tre vakter i FN-blå uniformer. Ett sprött ögonblick dröjde han framför galleriet där vi journalister ännu kämpade med hörlurarna till simultantolkningen. Om det inte hade varit för den skottsäkra glasväggen skulle jag ha kunnat resa mig och räcka fram handen till en hälsning: "Dobar dan gospodin Milosevic, kako ste?".

Slobodan Milosevic var Serbiens ledare genom mer än ett årtionde av krig, kriser och konflikter; i FN:s krigs- förbrytartribunal för det tidigare Jugoslavien, den första internationella krigsförbrytardomstolen sedan andra världskriget, var han länge huvudåtalad . Maratonrättegången mot Milosevic inleddes i februari 2002, men i mars 2006 avled han av en hjärtattack i tribunalens häkte varvid rättegången avbröts för gott.

Slobodan Milosevic är också något av en huvudperson i min bok Om ondskan i vår tid - Sökandet efter rättvisa på Balkan. Boken fick ett för fackböcker enastående positivt mottagande när den utkom i mars 2002. Ett 40-tal tidningar har publicerat recensioner , i flertalet fall mycket berömmande.

I Om ondskan i vår tid söker jag efter förklaringar till grymheterna på Balkan, både i nutidshistorien och i de dunkla mänskliga djupen. Jag berättar också den dramatiska bakgrundshistorien till tribunalen och skildrar hur världen långsamt har vaknat till insikten att det aldrig kan bli fred utan rättvisa.

Boken innehåller en mycket utförlig litteraturlista och källförteckning. Fler litteraturförslag finns under rubriken resurser   på den här webbplatsen.

 

 

 

 

Upp

Utdrag ur boken

Recensioner

Beställ boken

Rättelser