start  om boken  resurser  nyheter  seminarium  om författaren   in English

 

Sidan senast uppdaterad 2004-02-16       

Artiklar ur Dagens Nyheter

Här finns länkar till ett urval av Christian Palmes reportage och större artiklar i Dagens Nyheter om krigsförbrytarfrågor sedan år 2000. 


Åklagaren har talat

Efter mer än två år och nästan 300 rättegångsdagar avslutades åklagarens sakframställning mot Slobodan Milosevic i slutet av februari 2004. Essä av Christian Palme från DN Kultur den 15 februari 2004.

Historien om Balkan skrivs nu

Nu när krigen på Balkan börjar bli alltmer avlägsna har också den akademiska historieskrivningen och den rättsliga utredningen nått så långt att det blir alltmer svårt att finna argument mot bilden av kriget och brotten. Balkanrevisionismens sista bastioner skjuts nu som bäst till pittoreska ruiner. Krönika av Christian Palme i DN Kultur den 5 november 2003.

Krigsförbrytartribunalen sätter vittnenas liv på spel

Selime, Vjosa och Marta utsattes för gruppvåldtäkter av serbiska poliser och soldater under kriget i Kosovo 1999. I april 2002 vittnade de mot - och korsförhördes av - Slobodan Milosevic vid krigsförbrytartribunalen i Haag. Reportage av Christian Palme infört i Dagens Nyheter den 4 november 2003.

Anonyma krigsoffer får namn med DNA-teknik

Reportage av Christian Palme om den internationella kommissionen för saknade personer och arbetet med att spåra och identifiera de tusentals människor som försvann under de jugoslaviska upplösningskrigen. Infört i Dagens Nyheter den 5 oktober 2003.

Ingen verklig fred utan rättvisa

Förhandsreportage av Christian Palme inför visningen av dokumentärfilmen "Laglös fred" av Christian Palme och Bengt Nilsson i Dokument utifrån i Sveriges Television. Infört i DN LördagSöndag den 1 februari 2003.

I hälarna på krigsförbrytare

Intervju av Christian Palme med Philippe Kirsch som tidigare var Canadas ambassadör i Sverige och ordförande i den förberedande kommittén för Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Kirsch är nu vald till domare och president i ICC. Införd i Dagens Nyheter den 15 juni 2002.

Svårt men viktigt att lyfta tystnadens slöja

Reportage av Christian Palme om sanningskommissioner och krigsförbrytartribunaler i Dagens Nyheter den 28 april 2002.

Fredsaktivisternas dröm

Reportage av Christian Palme om Internationella brottmålsdomstolen ICC. Införd i Dagens Nyheter den 31 mars 2002.

Och rätten ska ha sin gång

Upptaktsartikel av Christian Palme inför rättegången mot Slobodan Milosevic. Införd i Dagens Nyheter söndagen den 10 februari 2002.

Krigets tysta vittne

Reportage av Christian Palme ur DN LördagSöndag den 11 augusti 2001 om identifieringen av offren för massmordet i Srebrenica.

På jakt efter rättvisan

Reportage av Christian Palme om krigsförbrytartribunalens åklagare Carla Del Ponte. Infört i DN LördagSöndag den 20 januari 2001.

Förbrytarna kommer inte undan

Reportage av Christian Palme om krigsförbrytartribunalen. Infört i Dagens Nyheter den 19 mars 2000.

 

Åter