Prinsessan vägrar sjunga socialistiska sånger......

......ty hon vill inte finna sig i det revolutionära styret, och än mindre i att sitta i en bur hemma hos spelemannen. Spelemannen leker med tanken att låta sin älskling leva på flugor och skalbaggar i några dagar, för att få henne mer medgörlig. Den gråtande kungadottern lovar honom emellertid att ingenting kan få henne att lyda, inte ens en skål med maskar.
    Spelemannen har dock ett någorlunda gott hjärta. Han går ut för att köpa bröd till sin fagra fånge. Tyvärr måste han stå i kö utanför brödbutiken i sjutton timmar, och under tiden hinner prinsessan fly. Ursinnigt snyftande krossar hon burens vägg, lämnar spelemansbostaden och flyr till väst. När spelemannen finner att prinsessburen är tom, blir han så arg att han tuppar av. Men en pickande tupp väcker honom, och han börjar smida planer för hur han ska få tag på den stygga rymlingen. Enligt folkpolisen befinner sig kamrat Ismalda, det vill säga den avsatta prinsessan Ismalda, någonstans i Nordamerika. Spelemannen övertalar den röda regeringen att skicka en agent över järnridån, vars uppgift blir att föra hem flickan till folkrepubliken.
    Men när agenten ska resa, sker någonting mycket märkligt. Ett förtrollat moln sveper in över landet, och ett regn med förgyllda droppar faller från skyn. När regndropparna träffar de revolutionära marxisterna, glömmer de bort alla sina ideal och förvandlas till trogna rojalister! Men ack, kungen är ju död! Den rackarn till konung fick sig ju en kulkärve i samband med revolutionen. En ny kung måste utses, och spelemannen väljs med stor majoritet till enväldig monark i landet. En skön och glittrande konungakrona sättes på hans huvud, och vackra flickor i folkdräkter överlämnar nigande en spira och ett guldäpple. Nu har vår käre speleman allt han kan önska sig här i världen...... ......utom sin ljuva älskling kamrat Ismalda, som förresten blivit prinsessan Ismalda igen. Och den förbannade jäntan trilskas! Hon bor numera i USA och vill inte komma hem, trots att monarkin är återinförd. Spelemannen blir rasande och förklarar krig mot jänkarna. Läget för ett anfallskrig mot USA är närmast perfekt, ty trollkarlen har trollat så att tiden rullat baklänges i Amerika. Kriget mellan yankees och sydstatare har just börjat. Då prinsessan gömmer sig någonstans i norr, väljer spelemannen en intervention på sydstaternas sida. Mest av allt fruktar han att Abraham Lincoln ska göra Ismalda till sin konkubin. Det är bråttom, här gäller det att skynda på.
    Den habsburgske kejsar Maximilian av Mexico föreslår spelemannen att de två tillsammans ska krossa både USA och Konfederationen med vapenmakt. Först ska sydstatarna få hjälp att slakta nordstatare, och sedan är det dags att ta itu med sydstatarna. Jänkeland ska bli ett tvåkejsardöme med Maximilian som kejsare i söder och spelemannen som kejsare i norr.
    Spelemannens tappra soldater marscherar segerrika genom New York. Prinsessan Ismalda grips i hamnen, just när hon försöker fly till England. Vad ska kejsar spelemannen göra nu?

Har du något annat förslag?
    Gå tillbaka till sagans början.