Falska ideal bakom ätproblem.
Ett kapitel ur boken "Effektiv viktminskning"
av Gunborg Palme

 
svarpatal Här kan du ställa frågor och diskutera innehållet i den här artikeln.
Websajt om ätstörningar, anorexia, bulimia, hetsätning Stor databas med hundratals svar på olika frågor om ätstörningar.
 
 
 Det går naturligtvis lika bra för män som för kvinnor att använda min metod för viktminskning, men just detta avsnitt vänder sig i första hand till kvinnor, eftersom ätproblem är så mycket vanligare bland kvinnor.
    Ätproblem kan grovt uppdelas i tre grupper:
 
BeskrivningSvenskt ordMedicinisk beteckning
Väger för mycketÖverviktObesitas
Äter periodvis för mycket. Blir av med kalorierna genom svält, laxering eller kräkningar.HetsätningBulimia nervosa
Väger för litet, äter för litetSjälvsvältAnorexia nervosa
Om man ser på bilder av skönhetsdrottningar förr och nu, så ser man att de bara blir slankare och slankare för varje år. Filmstjärnorna i 40- och 50-talsfilmerna är mycket rundare än filmstjärnorna i dagens filmer. Det utseende som ansågs normalt för 40-50 år sedan förekommer sällan i reklam och film idag. Fotomodeller idag har högst onormala kroppar. För att bli så smala, som skönhetsidealet kräver av dem, tvingas de att ständigt svälta sig själva och ständigt gå omkring hungriga.
    Vanliga kvinnor känner ett krav på sig att vara likadana som fotomodellerna, att vara lika smala. Därför blir det bara fler och fler kvinnor som får problem med ätandet. Hetsätning och anorexia börjar ofta i försök att bli smalare.
    I reklam och marknadsföring dominerar mat med koncentrerat innehåll av fett och socker. Sådan kost är också ofta mycket lättare att få tag på, den säljs t. ex. i kiosker. Och äter man mycket sådan mat, är blir man lätt överviktig.
    Det är alltså så, att en människa som från början är frisk och normal, kan få problem genom de ideal som framförallt reklamen sprider. Behovet av att tvinga sig själv att svälta orsakar många av viktproblemen. Och många människor som har en normal kroppsform inbillar sig själva att de är överviktiga och bantar trots att bantningen bara är skadlig för dem.
    Man kan jämföra med skönhetsidealet i det gamla Kina, där man lindade fötterna på små flickebarn för att de inte skulle få för stora fötter. Dessa kvinnor blev invalider som inte kunde gå och leva normalt. Allt för att ett orimligt skönhetsideal med krav på små fötter tvingade på dem lindningarna. Likadant är det idag. Sjuka fotomodeller, som stympar sig själva genom att inte äta tillräckligt, görs till ideal.
    Fråga dig själv vilken typ av människa du trivs bäst tillsammans med? Är det den som pressat sig själv till ett "perfekt" yttre, eller är det en som är varmt levande, som sätter livet före perfektionskraven?
    Att jag skriver det här först i den här boken beror på att jag inte vill att min bok ska bli ett hjälpmedel för dig att effektivare späka dig själv till en onormalt smal kropp. Jag vill inte bli en del i skönhetsidealens förtryck av kvinnor. Jag vill hjälpa dig att äta sunt och riktigt och att få en normalt vackert rundad kroppsform. Det är normalt att kvinnor är lite rundare än män. Hormonspelet i kvinnokroppen fungerar inte om inte cirka en fjärdedel av kroppsvikten består av underhudsfett. Om du använder den här boken för att uppnå en sådan normalt rundad kroppsform och ett sunt ätande, då har jag lyckats.
 

Myten att man måste banta för att bli smal

Många människor tror att de för att gå ner i vikt måste banta, alltså äta onormalt lite. Sedan, när de uppnått sin idealvikt, tror de att de kan börja äta som förut igen. Detta är inte någon bra metod.
    Gör istället så här:
    Tänk efter hur mycket du vill väga. Multiplicera den vikten med 30. Då får du ett ungefärligt mått på hur många kcal (kalorier) du kan unna dig per dag när du nått din idealvikt och vill behålla den. Men du kan äta lika mycket kalorier även innan du nått din idealvikt! Din vikt kommer ändå att så småningom närma sig den idealvikt du valt, eftersom kroppens kaloribehov ökar med kroppsvikten. Och detta är mycket bättre än att banta. Ätande är mycket en fråga om vanor, och det är lättare att uppnå och behålla en viss vikt om man kan äta på samma sätt hela tiden.
    Så snart du räknat ut antalet kcal (kalorier) för din idealvikt, så kan du börja med att träna på att äta gott och mycket inom ramen för det kaloribehov du beräknat. Om det är svårt i början, kan du pröva dig fram steg för steg tills du hittat en kost som fungerar för dig. Du kan alltså vänja dig långsamt vid att äta bättre och nyttigare mat. Och när du väl hittat och vant dig vid en riktig kost, är det bara att fortsätta med den både när du vill gå ner i vikt och när du nått din idealvikt. Du slipper alltså besvärliga omställningar mellan "bantning" och "normalt" ätande.
    En del använder den här metoden: De väger sig varje morgon. Väger de mer än idealvikten, ser de noga till att de inte äter mer än de tillåtna kalorierna. Väger de mindre än idealvikten, kan de tillåta sig lite större frihet ifråga om vad de äter. Det är en metod som kan fungera bra.
    Du kan jämföra med hur du gör för att klara din personliga ekonomi. Du ser till att utgifterna inte blir större än inkomsterna. På samma sätt ser du till att den kost du äter inte ger fler kalorier än din kropp behöver vid din idealvikt.
    Ett exempel: Antag att en person väger 100 kilo och vill uppnå en idealvikt på 70 kilo. 70x30 blir 2100 kcal. Om den personen vänjer sig vid en kost på 2100 kcal/dag, kommer vikten att utvecklas på det här sättet:Diagram som visar hur vikten minskar dag för dag
    Om du vill att det ska gå lite fortare, kan du äta bara något mindre än det som behövs för att behålla idealvikten. Om personen i exemplet ovan äter 2000 kcal per dag, kommer vikten att utvecklas så här:
    Samma diagram med något lägre kaloriintag

Mer om boken "Effektiv viktminskning"?